NY
Bedrijf: Mario Tijssen Grootte: 11.50 MB Versie: 1.0 App Type: iPhone / iPod Touch |
Beschrijving
Mission Statement
nY ontstond in 2009 uit de fusie van twee Vlaamse literaire tijdschriften: yang (opgericht in 1963) en freespace Nieuwzuid (opgericht in 1999). Die fusie kwam er ook omdat de komst van het internet het functioneren van literaire tijdschriften definitief heeft veranderd. nY is niet langer een literair-cultureel tijdschrift zoals die al een kleine twee eeuwen bestaan, maar een crossmediaal project, met een papieren tijdschrift en deze site als knooppunten.
De naam nY is de samenvoeging van de beginletters van beide stichtende tijdschriften. En in de Scandinavische talen betekent ‘ny’ nieuw. Dat laatste is mooi meegenomen, zolang het maar duidelijk is dat nY niet naïefweg staat te juichen bij al wat zich als nieuw aandient. Het ‘goede’ nieuwe moet dus duidelijk worden omschreven. Daarvoor verwijst nY, net als het laatste nummer van yang, naar Walter Benjamins mission statement voor het nooit geboren tijdschrift Angelus Novus: het gaat om ‘wat zich aan werkelijke actualiteit aan het vormen is onder de onvruchtbare oppervlakte van het modieuze en het allernieuwste — de uitbuiting daarvan kunnen we beter aan de dagbladen overlaten —, en dit onder volstrekte verwaarlozing van het publiek, als dat nodig blijkt.’
Het nieuwe dat er voor nY toe doet, is derhalve datgene wat zich niets aantrekt van de consensus. Het nY-project is daarom vaak een kritisch project. Maar het heeft ook een machtige, scheppende keerzijde: het genereert alternatieven waarvan men nooit had geweten dat ze mogelijk waren. De categorische imperatief waar nY aan gehoorzaamt is: laat zien dat het anders kan! Die imperatief is inherent aan elke creatieve daad, het gehoorzamen eraan roept dezelfde gevoelens op: spanning, onbehagen en soms zelfs angst – maar vooral ook het plezier aan avontuur en herwonnen vrijheid.
In overeenstemming hiermee neemt nY zich voor om een discursieve machine te zijn, dat wil zeggen een machine die ongebruikelijke concepten en ideeën in circulatie brengt. Deze praktijk berust op de overtuiging dat de werkelijkheid (het sociale, het historische) een constructie is die gefundeerd is in invloedrijke discoursen. Het laboreren aan die discoursen is het heruitvinden van de werkelijkheid. En dat is behalve een kritische ook een heel plezierige bezigheid.